Видове сънища

on 04 10, 2009

dream_a_z_00c5Дневни сънища
Този тип сънища се класифицират като състояние на съзнанието между спането и събуждането. Проучвания показват, че всички сме склонни да сънуваме такива сънища от 70-120 минути на ден. Те се появяват в часовете, в които се събуждаме и позволяваме на въображението си да ни отнесе. Докато ума ни се скита и нивото ни на усещане намаля, потапяме себе си във въображението и фантазията си.

„Събуждащи” сънища
Случвало ли ви се е да се „събудите”, да започнете да вършите нормалните си сутрешни занимания – миене на зъбите, закуска, тръгване към работа – и да разберете, че това е било само сън? Този вид сънища са познати като „събуждащи”.

Ясни сънища
Ясните сънища са тези, в които осъзнавате, че сънувате. „Чакай малко. Това е просто сън!” Повечето хора се събуждат, когато разберат, че сънуват, но има и такива, които са усвоили умението да продължават този тип сънуване. Те стават активни участници в собствените си сънища, взимайки решения и влияейки на крайния резултат от съня без да се събуждат.

Кошмари
Кошмарът е обезпокоителен сън, който кара сънуващия да се събуди разтревожен и уплашен. Този тип сънища често са отговор на травма в реалният живот, но могат да се появят и защото сме игнорирали или отказали да приемем даден проблем в живота. Проучвания доказват, че хората, страдащи от редовни кошмари, често имат роднини с психични проблеми, ползвали са наркотици, правили са опити за самоубийство или са имали неуспешни връзки. Кошмарите са признак за страх, който трябва да се осъзнае и преодолее. Те са средство на подсъзнанието, който да привлече вниманието ви.

Повтарящи се сънища
Този тип сънища се повтарят с малки разлики в сюжета или темата. Могат да бъдат и позитивни, но най-често са с кошмарно съдържание. Сънищата се повтарят, вероятно защото проблем, описан в съня остава нерешен или непризнат. След като откриете начин да се справите с проблема, повтарящите се сънища би трябвало да спрат.

Лечебни сънища
Лечебните сънища служат като послание към сънуващия за неговото здраве. Древните гърци наричали тези сънища „предшестващи”. Някои учени вярват, че сънищата могат да ни помогнат да избегнем здравни проблеми или да ни излекуват. Изследване е доказало, че болните от астма и мигрена имат различен вид сънища преди пристъп. Тялото ни има способността да ни „говори” чрез съня, когато нещо не е наред, още преди да се появят симптоми. Този тип сънища може да „подсказват”, че той или тя трябва да отидат на лекар. Ако можете да разбирате езика на сънищата, те могат да ви служат като безценна, ранна предупредителна система. Сънищата могат да ни съветват и лекуват.

Пророчески сънища
Пророческите сънища са сънища, които привидно предсказват бъдещето. Една рационална теория обяснява това – сънуващото ни „Аз” успява да събере частици информация от наблюдения, която сме пренебрегнали. С други думи, подсъзнанието ни знае какво ще се случи, преди ние съзнателно да обърнем внимание на същата информация.

Сигнални сънища
Сигналните сънища ни помагат да решаваме проблеми или да взимаме решения в реалния ни живот.

Епични сънища
Епичните сънища, познати също като „Велики сънища”, „Космични сънища” и „Божествени сънища”, са толкова огромни, завладяващи и живи, че няма начин да ги пренебрегнете. Спомените за тези сънища остават с години и в детайли – сякаш сте ги сънували вчера. Епичните сънища притежават голяма красота и символизъм. Когато се събудите след такъв сън чувствате, че сте открили нещо важно и удивително за себе си или света.

Добавете коментар

You must be logged in to post a comment.